Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Koncert Duhovne glazbe u Rumi

RUMA – U petak, 15. ožujka 2024. godine, sa početkom u 19h, u rumskoj župnoj crkvi održan je koncert duhovne glazbe, prvi u nizu u okviru projekta „Musicae Spirituales Concentus“, čiji je pokrovitelji: Srijemska biskupija, Opština Ruma i Župa Uzvišenja svetog Križa.

Prvi su na koncertu nastupili domaćini – Mješoviti zbor župe Uzvišenja svetog Križa, sa voditeljicom i orguljašicom, Katarinom Atanacković. Zbor postoji dugi niz godina i prije svega animira redovita liturgijska slavlja u našoj župi. Broji dvadesetak članova. Sudjeluje na zajedničkim koncertima i gostovanjima u Srbiji, Hrvatskoj, i šire. Na koncertu Mješoviti zbor predstavio se skladbama: O, sunce spasa, Isuse (Stanislav Preprek), Na maslinskoj tužnoj gori (Vilko Novak), Častimo te, križu sveti (Albe Vidaković) i Zašto trpiš (Angelik Hribar). Nakon nastupa Mješovitog župnog zbora, župljanka Andrea Lanc pročitala je Meditaciju o križu, prof. dr. Tomislava Ivančića.

Koncert Duhovne glazbe u Rumi

Gosti koncerta, bilo je Srpsko pevačko društvo iz Rume, osnovano je 11. listopada 1862. godine kao mješoviti zbor. Bilo je to četvrto po redu osnovano pjevačko društvo u srpskom narodu, a imalo je za cilj širenje umjetnosti pjevanja, kako crkvenog, tako i svjetovnog. Svoju prvu svetu Liturgiju društvo je otpjevalo u siječnju 1863. godine. Društvo ima i svoju himnu, koju je 1902. godine sklada Isidor Bajić. Kao dio kulture Rume, a svakako i na širem prostoru, ima ulogu očuvanja tradicije duge 161 godinu, njegovanja zborske glazbe, kako duhovne, tako i svjetovne i njegovanja prijateljstva i druženja među svojim članovima, kojih ima preko dvadeset, na čelu sa predsjednicom Miroslavom Marinković. Sudjeluju na raznim festivalima i takmičenjima, na kojima osvajaju nagrade i priznanja. Razvijaju suradnju sa drugim zborovima, orkestrima i kulturno-umjetničkim društvima. Ovom prilikom nastupili su sa kompozicijama – Akatist (Stevan Stojanović Mokranjac), Ave Maria (Jacob Arcadelt), Svjati Bože (Kijevski napjev) i Tebe pojem (Stevan Stojanović Mokranjac), pod dirigentskom palicom Siniše Pejakova.

Brojnu publiku i drage goste pozdravio je, na samom koncu ovog divnog muzičkog i duhovnog događaja, rumski župnik preč. Josip Ivešić: „Zahvaljujem na dolasku i pozdravljam sve drage goste: kulturnog, društvenog i prosvjetnog života naše Rume, kao i sve vas domaće župljane koji ste došli na ovaj večerašnji koncert.

Župnik je zahvalio sudionicima koncerta: domaćem župnom zboru, a osobito gostima Srpskom pevačkom društvu i njihovim voditeljima: predsjednici društva Miroslavi Marinković, te dirigentu Siniši Pejakov. Zahvalio je svima koji su uzeli udjela u pripremi, kao i realizaciji ovog koncerta: od pisanja projekta do same realizacije. Župnik je zahvalio i Srijemskoj biskupiji, te Opštini Ruma koji su financijski pomogli i omogućili da se ovaj koncert održi.

Svoju zahvalu župnik je završio riječima: Ovo je naš prvi ovogodišnji koncert, ali nije posljednji. Već sada vas sve pozivam da se okupimo i na idućim ovakvim događajima, kako bismo se duhovno obogatili. Mi katolici ulazimo u duboku korizmu, a braća pravoslavne vjeroispovijesti uskoro započinju korizmeni post i hod, neka nam svima bude blagoslovljeno, kako bismo radosno slavili Kristovu pobjedu nad zlom i smrću – Uskrs.

Koncert je završio zajedničkom izvedbom pjesme: Milost, koju su zajedno otpjevali sudionici koncerta, ali i nazočna publika.

Druženje je nastavljeno u župnom pastoralnom centru, u kome su domaćini pripremili posluženje za goste, a bila je to i lijepa prilika da se nastavi zajedništvo koje će, vjerujemo dovesti do nekih novih koncerata i suradnji.

Milena Mikolaci