Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mons. Ivešić ponovno izabran za člana predsjedništva CIM-a

Konferencija Međunarodnog saveza za pastoral ministranata (Coetus internationalis ministrantium – CIM) održana je od 6. do 9. ožujka u Splitu. Redoviti je to godišnji susret povjerenika za pastoral ministranata biskupskih konferencija Europe na kojem se razmjenjuju nova iskustava rada u pastoralu ministranata te dogovaraju zajednički projekti.

SPLIT (IKA, TU) – Uz Splitsko-makarsku nadbiskupiju domaćin susreta je Obor za pastoral ministranata Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji čiji je tajnik generalni vikar Srijemske biskupije, mons. Josip Ivešić ujedno i član Predsjedništva CIM-a. Naglasio je kako se, sudjelujući na ovakvim susretima i razmjenjujući iskustava stječe širina i novi poticaji u radu, a ministranti se međusobno susreću, uče jedni od drugih te stvaraju nova prijateljstva.

Na ovogodišnjoj konferenciji okupilo se 34 sudionika iz 12 država, a na njemačkom, mađarskom i francuskom jeziku obrađivale su se teme: Sinoda o sinodalnosti, promjene statuta CIM-a i crkveno-pravno reguliranje njegovog statusa unutar sveopće Crkve, izbor novog predsjedništva CIM-a, Međunarodno hodočašće ministranta u Rim 2024. i druge.
Radni dio susreta, koji se odvijao se u centru „Oaza sv. Marije Krucifikse“, molitvom i prigodnim govorom otvorio je predsjednik CIM-a kardinal Jean Claude Hollerich. Istaknuo je važnost prisutnosti djece i mladih u Crkvi u čemu veliku zadaću ima upravo pastoral ministranata. Sve okupljene pozdravio je i apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić koji je izrazio radost što je upravo Split i Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin ovog susreta te je zaželio da njihov rad i boravak u Hrvatskoj bude plodonosan. Čestitao je i kardinalu Hollerichu na imenovanju u Vijeće kardinalâ.

Međunarodna konferencije završila je euharistijskim slavljem koje je u bazilici Sv. Obitelji u Solinu predvodio kardinal Hollerich. U suslavlju su bili splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, upravitelj svetišta Gospe od Otoka don Ante Čotić, vlč. Josip Ivešić i svećenici koji su sudionici konferencije.

Na početku slavlja dobrodošlicu svim sudionicima izrekao je nadbiskup Barišić koji je naglasio da ovakvi susreti pokazuju kako je lijepo biti član Katoličke crkve jer gdje god da dođeš kod kuće si. Govoreći o važnoj ulozi ministranata u liturgiji i životu Crkve kazao je kako smo zapravo svi ministranti jer „što je naš svakodnevni život u obitelji, župnim zajednicama, radnom mjestu i među svojim bližnjima nego služenje Gospodinu“.

„Mi smo svećenici za vas, da služimo Bogu i vama. To je smisao našeg svećeništva. Mi smo sluge po uzoru na Isusa Krista“, kazao je kardinal Hollerich u svojoj homiliji. Svjestan toga da se svećenici znaju između sebe uspoređivati tko je najpametniji, najpobožniji i najbliži Bogu, ukazao je na opasnost klerikalizma i zamke u koju svećenici znaju upasti – da misle da su bolji i vrjedniji od drugih ljudi. „Duh klerikalizma može biti prisutan i među vjernicima laicima kada misle da su boji od drugih ljudi iz njihova društva. No, ne smijemo zaboraviti da nas Bog sve jednako ljubi i voli svakoga od nas kao da smo jedine osobe na zemlji“. Istaknuo je da se služenje ne odnosi samo na svećenike već i na sve vjernike jer smo po krštenju svi pozvani biti služiti jedni drugima. „Ljubav i služenje idu zajedno i jedini su put do sreće i Isusa Krista“, zaključio je kardinal.

Premijer Andrej Plenković susreo se s predsjedništvom CIM-a

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich i predsjednik Vlade Andrej Plenković sastali su se u četvrtak 9. ožujka u Splitu, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Vlade RH.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao je kardinalu Hollerichu na imenovanju u deveteročlano Vijeće kardinala koje papi Franji pomaže u upravljanju sveopćom Crkvom, kao i na ponovnom izboru za čelnika Međunarodnoga saveza za pastoral ministranata (CIM).
U otvorenom i srdačnom razgovoru kardinal Hollerich i predsjednik Vlade Plenković nastavili su kvalitetan dijalog započet tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine te su razmijenili mišljenja o nizu tema od značaja za budućnost Europe: predanosti poštivanju vjerske slobode kao temeljnoga ljudskoga prava, podupiranju progonjenih kršćanskih zajednica, važnosti međukulturnoga i međureligijskoga dijaloga. Govorilo se i o pitanju demografije, ekologije te migracija.

Predsjednik Vlade Plenković upoznao je kardinala Hollericha s mjerama koje je hrvatska Vlada poduzela u okolnostima krize kako bi olakšala život građanima i spriječila socijalnu frakturu, što je kardinal pozdravio i podržao te istaknuo da treba težiti odlukama koje dovode do više socijalne pravde i poštivanja dostojanstva ljudske osobe. Kardinal je posebno istaknuo važnost socijalnoga nauka Crkve skrenuvši pozornost na pojmove općega dobra, supsidijarnosti i brige za potrebite.

Uz kardinala Hollericha i predsjednika Vlade Plenkovića bili su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić te apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskup Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, generalni vikar Srijemske biskupije i član predsjedništva CIM-a mons. Josip Ivešić i osobni kardinalov tajnik Jan Zupan.