Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Osječani hodočastili u Srijem

Hodočasnici iz Osijeka, iz župe sv. Luke u Josipovcu, pohodili su Tekije, Petrovaradin, Rumu i Sremsku Mitrovicu.

JOSIPOVAC / PETROVARADIN / SRIJEMSKA MITROVICA (TU DJOS) – U subotu, 25. veljače 2023. župljani Župe sv. Luke evanđelista iz Josipovca krenuli su na hodočašće u Srijemsku biskupiju predvođeni župnikom, vlč. Mariom Žigmanom i pastoralnim suradnikom, vlč. dr. Ivanom Benakovićem. Prije  puta, vjernici zajedno sa svećenicima okupili su se u župnoj crkvi na zajedničku molitvu.

Dolaskom u Petrovaradin, hodočasnici su posjetili Petrovaradinsku tvrđavu, a vodič ih je upoznao s poviješću te tvrđave i njezinom svrhom, kao i poviješću crkve Gospe Snježne na Tekijama. Nakon obilaska tvrđave i crkve, uslijedio je autobusni panoramski pregled Novog Sada jer su uvjeti za šetnju bili nepovoljni.

Program je nastavljen posjetom nekadašnjem župniku josipovačke župe, mons. Josipu Ivešiću, koji je sada generalni vikar Srijemske biskupije te župnik Župe Uzvišenja Svetog Križa u Rumi. Mons. Ivešić hodočasnicima je, uz pomoć svojih suradnika, priredio srdačnu dobrodošlicu i ručak te im je pokazao svoju župnu crkvu, upoznao ih sa stanjem same župne zajednice i njezinim djelovanjem.

Nakon obilaska crkve u Rumi, hodočasnici su se uputili u katedralu sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici gdje ih je dočekao srijemski biskup koadjutor, mons. Fabijan Svalina. Uslijedilo je misno slavlje koje je predstavlio mons. Svalina u koncelebraciji s vlč. Žigmanom, vlč. dr. Benakovićem i mons. Ivešićem. U svojoj homiliji mons. Svalina naglasio je: „Naš Bog je živi Bog koji je nas stvorio za život. On zna da uhodanost, uobičajenost guši sve, zato nam preko liturgije nudi ovo milosno korizmeno vrijeme. To je vrijeme obraćenja  i preokreta, vrijeme prosvjetljenja i obnove, vrijeme povratka Ocu, a iznad svega – vrijeme borbe da se stekne sloboda jer mi u nutrini nismo slobodni.“

Naglasio je zatim kako „ne treba tražiti čudesa jer Bog čovjeku govori u poniznosti i jednostavnosti. On se uvijek očituje onome tko ga iskrena srca traži i obnavlja njegov život.“ Potrebno je zajedno s Gospodinom uči u borbu ovoga svijeta, tek tada postajemo slobodni jer nam se daje mogućnost ljubiti i služiti Bogu u potpunoj istini.“

Na kraju misnog slavlja, mons. Svalina zahvalio je hodočasnicima iz Josipovca na dolasku i podršci koju su svojim dolaskom iskazali Srijemskoj biskupiji. Tim riječima pridružio se i župnik župe sv. Dimitrija, mons. Eduard Španović koji je ukratko predstavio nastanak Srijemske biskupije. Vjernici su se potom, obogaćeni novim iskustvima i puni dojmova, u večernjim satima vratili svojim kućama, zahvalni za mogućnost posjeta i upoznavanja sa stanjem u susjednoj Srijemskoj biskupiji.

Valentina Martinuš / foto: Marko Nagl