Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sveti Marko i Blagoslov Polja u Rumi

Euharistijskim slavljem u župnoj crkvi i obredom blagoslova polja i pšenice u rumskom ataru, proslavljena je svetkovina svetog Marka evanđelista.

RUMA – U četvrtu vazmenu nedjelju, u četvrtak, 25. travnja, rumska župa proslavila je blagdan svetog Marka evanđelista. Sveti Marko se štuje kao zaštitnik polja, vinograda, maslinika i usjeva. Njemu se utječemo i protiv nevremena, tuče i munja i svih vremenskih nepogoda.

Blagoslov polja na blagdan sv. Marka, odnosno ophod, uveo je papa Grgur Veliki 590. godine. Naime, u Rimu je te godine bila poplava, nakon koje je uslijedila kuga, pa je Papa zapovjedio sveopću procesiju, a budući da im se Bog smilovao, papa Grgur Veliki je naredio da se ophod održava po cijeloj Zapadnoj Crkvi upravo na blagdan sv. Marka.

Nakon misnog slavlja u župnoj crkvi Uzvišenja svetog Križa, prvi put nakon pedesetak godina, vjernici su, predvođeni župnikom preč. Josipom Ivešićem, izašli u polja, u rumske atare, u procesiji uz molitvu došavši do križa podignutog 1933. godine, gdje je prvi obred blagoslova obavljen prije 90 godina, da izmole Božji blagoslov i zaštitu za bogatstvo plodova naših njiva, vinograda, i vrtova.

Župnik, preč. Josip Ivešić, zahvalio je svima koji su došli da na današnji dan zazovemo Božji blagoslov na na naša polja, usjeve, voćnjake, vinograde, njive, povrće, sve ono što činimo za naš svakodnevni rad i život, da nas Gospodin blagoslovi i čuva. Nakon što je u crkvi govorio o svetom Marku, prije blagoslova nazočne je uputio u sam obred, koji je zatim i usledio. Prekrižio je istok križem uz zazive – “Od munje, leda i groma”, a vjernici su odgovarali – “oslobodi nas, Gospodine”; i “Od kuge, glada i rata” – “oslobodi nas, Gospodine”. Blagoslivljao je sve četiri strane svijeta dok su vjernici pjesmom molili. Tako smo se svi skupa, u zajedništvu, vratili drevnim praksama, koje su nas uvijek vodile sigurnim i pravim Kristovim stazama, unatoč kušnjama koje svako vrijeme neminovno nosi sa sobom.